5 нечестни игри, които хората играят в отношенията си и съвети как да ги спрете

Отношенията между хората – неизчерпаема тема, която вдъхновява не само режисьори и писатели, но и учените. Сред тях специално място заема Ерик Берн и неговата култова в психологията книга „Игрите, които хората играят“. Лекарят описва популярните игрални схеми в живота на възрастните и дава съвети как да ги разпознавате и спрете играта навреме.

Избрали сме за вас най-популярните сценарии, които се играят в брачните отношения.

1. „Всичко е заради теб“

Г-жа Уайт често се оплаква, че заради тираничния си съпруг не са постигнали много в живота, защото той я ограничава във всичко, дори и в уроци по танци. Интересното е, че когато господин Уайт позволил на съпругата си да се научи да танцува, се оказало, че тя се страхува от танцовата площадка.
Играта „Всичко е заради теб“ е просто начин да се оправдае собствения страх, мързел или други причини. Освен това вината, която наложи на съпруга си, позволи на госпожа Уайт да получи подаръци и други насърчения от него.

Какво трябва да направя?
Тази игра продължава, докато забраната е в сила. След като партньорът вместо „Няма да се срещаш с приятелки в петък“, каже „Давай!“, всичко ще си дойде на мястото. И най-вероятно ще се окаже, че приятелките са много заети и повечето не искат да дойдат.

2. „Безизходица“

Представете си, че госпожа Уайт покани съпруга си да отидат на кино, и той се съгласи. Те започват да се обличат и изведнъж тя заявява, че няма да е лошо да направят ремонт. Изненадан, г-н Уайт рязко отговаря: „Няма пари, работя толкова много, разкъсвам се?“
Тогава г-жа Уайт се обижда и предлага на съпруга си да отиде сам на кино. Той това и прави, само че може би не на кино, а с приятели в бара, например. И г-жа Уайт остава в задънена улица, където сама се е вкарала, но с коз в ръка – възможността да упреква съпруга си, че я е оставил сама.

Какво трябва да направя?
И двамата играчи могат да спрат тази игра. По-лесно е да го направи, госпожа Уайт, защото знае, че грубостта на съпруга й е нормална реакция на ненавременното искане на ремонт. Той наистина работи много и поведението му е опит да привлече вниманието върху това. Всичко, което трябва да направите, е да играете заедно с него, да се съгласите с това, че той работи много и да се върнете в началото, като оставите разговора за ремонта за по-добри времена.
Г-н Уайт също може да спре всичко това. Той знае, че към обидата на съпругата му не бива да се отнася сериозно. Тя би искала съпругът й да я прегърне и да я помоли да не се обижда. Тук той трябва да играе заедно с нея и след това те, напълно щастливи, ще отидат на кино.

3. „Скъпа“

Тази игра често се играе публично. Г-н Уайт разказва една история, която представя жена му в лоша светлина и накрая добавя: „Не е ли така, скъпа?“. И колкото по-обидна е историята, толкова по-язвително звучи обръщението „скъпа“.
И целта е постигната: съпругата е очернена, но последната фраза не позволява да бъде упрекнат съпругът в лошо отношение към нея. Г-жа Уайт започва да се ядосва, но няма обективни причини за гняв, защото погледнат отстрани съпругът й е просто душичка, което прибавя още един минус към нея.

Какво трябва да направя?
Тук Ерик Берн предлага 3 изхода. Първият, най-трудният – да говорите с партньора си и да му позволите да разказва такива истории, но да помолите да не използва такива галени обръщения. Вторият – на въпроса „Не е ли така, скъпа?“ спокойно, без емоции да отговорите „Да, скъпи“. Третият вариант (по-добре е да го използвате рядко) – вместо да се съгласите да разкажете подобна история партньора си като я завършите с фразата: „Не е ли така, скъпи?“.

4. „Виж какво направих заради теб.“

Г-н Уайт, затворен в банята и силно концентриран боядисва тръбите. Тогава се появява съпругата му и го пита: „Обичаш ли ме?“. Можеше да бъде много по-банален въпрос: „Ще ядеш ли?“, „Ще отидем ли на разходка?“. Разсеян от жена си, той събаря кутията с боя върху крака си и с фразата „Виж какво направих заради теб“ започва скандалът.

Какво трябва да направя?
В действителност грешката на г-н Уайт е предизвикана от собственото му раздразнение, защото той, както много от нас, не обича да бъде разсейван в такива моменти. Възможно е също така да бъде раздразнен, защото се е уморил да боядисва. Във всеки случай, за да спре тази игра, госпожа Уайт по-добре да остави съпруга си насаме с тръбите.

5. „Виж, как се старая“

Г-н Уайт иска развод, но не иска да бъде негов инициатор. Съпругата му вижда, че нещо не върви добре в семейството и предлага на съпруга си да посети психотерапевт. Той се съгласява, но започва да се държи още по-зле, като по този начин доказва, че терапията не работи. В крайна сметка на г-жа Уайт и писва и подава заявление за развод. А г-н Уайт се радва, целта е постигната, но никой не може да го укори, защото той не е искал развод, и дори се е опитал да го предотврати.
Друг популярен пример за тази игра е ситуацията, когато един от съпрузите не работи, защото е мързелив. Той не признава истинската причина за безработицата и умело създава облика на активно търсещ работа. Това позволява на човека да реагира гневно на всички упреци: „Виждаш ли, опитвам се“. След такова желание повдигането на тази тема отпада за дълго време и дори се появява чувство за вина.

Какво трябва да направя?
Същността на играта е, че нейният инициатор прехвърля значението от самия проблем към предполагаемото му решение. Поради това не трябва да предлагате терапевт (Бърн тогава съветва самата г-жа Уайт да отиде при него) или помощ при търсене на работа. Вашата помощ лесно ще бъде манипулирана, защото след фразата „Това е твоето решение, и то не работи, въпреки че аз се старая“ отпадат всички въпроси.

Най-типичен за повечето семейства Ерик Берн нарича първия сценарий – „Всичко е заради теб“.

Източник: AdMe.ru

347 Total Views 1 Views Today

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.