Защо се събуждате посред нощ?

Всички сме преживявали това: заспиваме най-дълбокия сън в живота си, а посред нощ се събуждаме и повече не можем да заспим.
Всеки човек се нуждае от добър нощен сън за да се чувства добре и да е работоспособен на следващия ден. И докато на някои хора им стигат само няколко часа сън, то на други им трябват пълни 8-9 часа. За възрастния човек добра почивка е когато спи средно около 7-8 часа.

Този списък не включва липсата на сън в резултат на това, че е нов родител, или естествения стадий на стареене, при който може да се очаква загуба на сън. Следващите обяснения може да са причината защо се събуждате през нощта.

1.Неподходяща температура: Според sleep.org оптималната стайна температура за човешкото тяло по време на сън трябва да бъде между 15 и 19 градуса. Ниските температури карат мускулите ви да се схващат и понякога това може да е много болезнено. Високите температури от своя страна могат да причинят прекомерно изпотяване и горещи вълни.

2.Никтурия: „Никтурия“ е състоянието, при което хората страдат от често нощно уриниране. Причините за това може да се дължат на проблеми с хормоналния дисбаланс или пикочния мехур. Най-честата причина обаче е, че се пият прекалено много течности преди лягане.

3.Шум: Шумът може да дойде от различни източници. Хъркането на съпруга може да е най-очевидно, но източници на шум могат да бъдат аларми, шумни съседи, стари тръби или дори мотора на вашия хладилник. За да си осигурите спокоен сън в случая, първото решение е да си купите хубави тапи за уши. Бихте могли също така да опитате шумозаглушаващи устройства с бял шум, включително вентилатор.

4.Употреба на алкохол: Старо схващане е, че едно питие преди лягане може да ви помогне да спите добре. Съвременната наука е доказала, че това не отговаря на истината. Пиенето може да ви помогне да заспите дълбок сън относително бързо, но докато организмът ви обработва алкохола в кръвта, вашият сън ще бъде неспокоен и ще ви накара да се въртите.

5.Сънна апнея: Това е често срещан проблем при мъжете, особено тези над 50 години. Но сънната апнея може да засегне всеки, който има запушен въздушен поток. Вашето тяло ви събужда като механизъм за оцеляване, когато хъркането или възпрепятстваните дихателни пътища не ви осигуряват достатъчно кислород. В някои редки случаи сънната апнея може да доведе до смърт. Желателно е да посетите лекар специалист, за да установите диагнозата и да ви бъде назначено подходящо лечение.

6.Депресия или тревожност: Прекалено активният ум (особено причинен от тревожност или депресия) е причина за да се събудите през нощта. Кошмари или пристъпи на паника могат да ви събудят и да ви притесняват. Тези чувства ви карат да останете будни. Задължително потърсете помощ от професионалист. За лечение могат да се използват когнитивно-поведенческа терапия, медикаменти или техники за релаксация.

7.Синдром на неспокойните крака: Това е синдром, който може да доведе до неприятни усещания в краката ви. Симптомите включват усещането на буболечки, пълзящи по краката, болки или пулсиране на мускулите. Масаж, упражнения, топли вани и температурни промени могат да ви помогнат. При по-тежки случаи медицински специалист може да предложи допълнителни мерки.

8.Киселини: Обилната вечеря може и да е била вкусна, но сега страдате от киселинен рефлукс. В по-тежки случаи може да бъдете диагностицирани с гастроезофагеална рефлуксна болест, която е много често срещано състояние при възрастни. За да избегнете този проблем, избягвайте тежките хранения преди лягане, избягвайте киселинни напитки като сода, кафе или портокалов сок и избягвайте алкохола.

Източник: providr.com

1767 Total Views 1 Views Today

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.